İlk vahyin ‘OKU’ emriyle başlaması ve bu emrin iki defa tekrar edilmesi okumanın ve ilmin insan hayatında ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Okumayan, okuduğunu anlamayan ve okuduklarından hareketle bilgi üretmeyen insanın başarılı olması zordur. Öğrencilere ‘öğrenmeyi öğretmek’ için eğitimcilerin özellikle yapması gerekenlerin başında öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırmaktır.
İşte buradan yola çıkarak Çayırova ilçesi Mehmet Akif İlkokulu’nun Sosyal projelere önem veren saygıdeğer müdürü Özcan KUDU, müdür yardımcısı Adem Eliçora ve değerli öğretmenleri insanlara okuma alışkanlığı kazandırmak ve bu alışkanlığı yaşam biçimi haline dönüştürmelerini sağlamak için bir proje gerçekleştirdi. Veliler okuyor….
Veliler okuyor ismini verdikleri projeleriyle velilerde okuma kültürü oluşturmak isteyen Özcan Kudu, bu projeyle farkındalık yaratmayı amaçladıklarını söyledi.
Projenin temeli Kasım 2017’de yapılan bir İstanbul gezisinin dönüşünde atılıyor. Müdür yardımcısı Adem Eliçora , 4/B sınıfı öğretmeni Aysun Kurt Katman ve o zamanlar aynı okulda çalışan 4/G sınıf öğretmeni Sevil Şahin Davutoğlu otobüste aralarında öğrencilere okuma alışkanlığını kazandırmak için neler yapılabilir diye konuşuyorlar. Fikirlerini geliştirmek için bir komisyon kuruyorlar ve böylece ‘Veliler Okuyor’ projesi çıkıyor ortaya.
Proje 2017-2018 eğitim öğretim yılında Ocak ayında 3.sınıf velileri ile başladı. Okulda oluşturulan komisyonda velilerin ilgisini çekecek kitaplar özenle belirleniyor. Kitaplar komisyon üyeleri tarafından okunuyor. Uygun bulunan kitaplar Okul –Aile Birliği veya yardımseverler tarafından 30 adet alınıyor, velilerden hiçbir ücret talep edilmeden dağıtılıyor. Velilere 15 gün okuma süresi veriliyor. 15 günün sonunda öğretmen moderatörlüğünde toplantı yapılıyor. Toplantıda velilerle okunan kitap üzerine sohbet ediliyor. Veliler özgürce kitapla ,karakterlerle, olaylarla ilgili olumlu olumsuz duygu ve düşüncelerini paylaşıyor. Veliler ,evlerinde okuma kültürünün oluştuğunu, televizyonları kapatılıp ailece kitap okuma saatlerinin yapıldığını, ailelerde sorumluluk bilincinin arttığını, kurslara giden çocuklarını kitap okuyarak beklediklerini anlatarak projenin etkilerinden bahsediyorlar. Toplantının sonunda okuyacakları yeni kitaplar dağıtılıyor.
Projenin veliler tarafından bu kadar ilgi görmesinin nedenleri
Hiçbir ücret talep edilmemesi
Sınav olmaması
Okuma sonucunda ödül motivasyonu yerine sohbet ortamının oluşturulması, kazananı tüm okuyanların olması
Sınıf öğretmeni ile daha yakın diyalog kurma imkanı bulmaları
Evde çocukları ile ortak paydada buluşmaları
Çocuklarına rol model olmaları
Diğer velileri tanıma ve kaynaşma imkanı bulmaları
En önemlisi projenin diğer ayağı olan çocuklara okuma alışkanlığı kazandırma amacının gerçekleştiğini görmeleri sayılabilir.
Ülkemizde birçok kitap okuma projesi yapılıyor. Bu projeyi diğerlerinden ayıran en önemli özellik gönüllülük ve samimi olmasıdır.
Proje bu senede devam ediyor. Bu yıl 4.sınıf olan öğrencilerimizin velileri 11.kitapları ile buluşurken 2.sınıf velileri de projeye dahil oldular. Diğer şube velileri , projeye ne zaman dahil olacaklarını öğretmenlerine sormaktadır. Yaklaşık 12 sınıf velisinin aktif olduğu projeye 15 günde yeni bir sınıf dahil olmaktadır. Yıl sonuna kadar 27 sınıfa yani 1000 veliye ulaşmayı hedefliyorlar. Projeyi okul genelinde tüm velilere ulaşana ve ilçedeki diğer okullarda da okuma kültürünü yaygınlaştırana kadar devam etmeyi amaçlıyorlar.
Okulda projeye katılan Aysun Kurt Katman, Fehmiye Merve Sezer, Naime Gündüz, Havva Gültekin, Nuran Kodaz, Akın Gedikli, Özgür Özkan, Fadime Ovalı ,Neşe Hano Akdaş, Nimet Kocaman ve Murat Karacalar’a göre veliler okuyor’ Projesi beklenenden daha fazla ilgi gördü. Veliler kitabı zamanında bitiremese bile sohbetlere katılıyor, okuduğu yere kadar olan bölüm ile ilgili fikirlerini beyan edebiliyor Öğretmenler ‘Çocuklar anne babalarını kitap okurken görünce mutlu oluyorlar. Kitap okumanın sadece okullarda değil, hayat boyunca ,her yaşta devam edecek bir alışkanlık olduğunu anlıyorlar. Veliler kendilerini, okulun bir parçası olarak hissetmeye başladılar. Öğretmenlerle iletişimleri arttı. ‘şeklinde projeden duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
Okul müdürü Özcan KUDU, projenin kabul görmesinden ve velilerden gelen olumlu dönütlerden çok memnun olduklarını söyledi. ‘Mehmet Akif İlkokulu’nun eğitim neferleri, çocukların okumayı, aileleri ve öğretmenleri yardımıyla sevdiklerini bir kez daha gözler önüne sermişlerdir.

