6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nda yapılan düzenleme sonucunda tüketicilerine daha kaliteli hizmet sağlamak adına SEDAŞ, sayaç değişim ve bakım işlemlerini ücretsiz olarak yapmaya devam ediyor.
10 YILLIK DAMGA SÜRESİ
10 yıllık damga süresi dolan elektrik sayaçları SEDAŞ tarafından yenisi ile ücretsiz olarak değiştiriliyor. SEDAŞ, 2014 ve 2015 yılı sonuna kadar toplamda 500 bin sayacı elektronik sayaç olarak değiştirmeyi hedefliyor.
 
SAYAÇ DEĞİŞİM BEDELİ
Güven, “Yaptığımız sayaç değişim işlemlerinden dolayı tüketicilerin faturalarına herhangi bir bedel yansıtmıyoruz. Dağıtım şirketlerine yasal olarak tanınan yetki ve görev gereği sökülen sayaçlar ekiplerimizce teslim alınıyor. 10 yıllık damga süresi dolan elektrik sayaçları SEDAŞ tarafından yenisi ile ücretsiz olarak değiştirilecektir. Yapılan işlemler tutanak altına alınmaktadır. Ayrıca tüketicilerin kullanmakta olduğu elektrik tarifesinde değişiklik olmayacaktır” dedi.
 
YASAL ZORUNLULUK
SEDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven, damga ve muayene süresi dolan sayaçlarla ilgili olarak da tüketicileri uyardı ve 10 yıllık damga süresi dolan sayaçların kalibrasyon işlemine tabii tutulmasının yasal bir zorunluluk olduğunu belirtti.
 
ÖLÇÜLER VE AYAR KANUNU GEREĞİ
10 yıllık damga ve muayene süresi dolan elektrik sayacının kullanımına devam edilmesi durumunda 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu gereği tüketicilerin maddi ve adli cezai yaptırımlarla karşılaşabileceğini belirten Güven, bu nedenle mutlaka SEDAŞ ekiplerine yardımcı olmalarının menfaatleri gereği olduğunun altını çizdi.
 
SAYAÇ DEĞİŞİMİ TARİFEYİ DEĞİŞTİRMİYOR
Güven, Mekanik sayacı değiştirilerek ölçü devresine elektronik sayaç takılan tüketicilerin enerji kullanımlarının, 3 zamanlı tarifeye göre faturalandırılmayacağını, ancak sayaç değişimi ile tüketicilerin 3 zamanlı (Gece, Gündüz, Puant) tarifeden de yararlanma şansı yakaladıklarını belirterek, “3 zamanlı tarifeden yararlanmak isteyenler, mutlaka Müşteri Hizmetleri Merkezine başvurarak tarife değişikliği talebinde bulunmaları gerekiyor.”dedi.