~~Hospitalpark Darıca Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Turgut Çamkıran, 1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı dolayısıyla Meme kanserin hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
 Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Turgut Çamkıran; Meme ve Aksilla korucuyucu cerrahi hakkında bilgi verdi.
Op.Dr. Turgut Çamkıran, “meme kanserinde sadece memenizi değil, kolunuzu da kurtarabilirsiniz.” dedi.
Meme Kanseri cerrahisi tedavisinde uzman bir isim olan Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Turgut Çamkıran; "Meme kanserinin cerrahi tedavisinde sadece meme değil; aynı zamanda koltuk altı da ameliyat edilir. Hastalar hep memesiyle ilgili endişe duyarken, asıl sorun koltuk altındaki lenf nodlarının alınmasıyla kol fonksiyonlarında olmaktadır. Meme kanserinde memenin tamamının alınmasıyla meme koruyucu cerrahi arasında fark olmadığını belirtti.
Hospitalpark Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. Turgut Çamkıran; "Uygun hastalarda memenin korunması hastanın isteği ve tedavi eden kuruluşun imkanları dahilinde mümkündür. Bizim hastalarımızın %75’i meme koruyucu ameliyat ile tedavi edilmektedir. Meme koruyucu ameliyatın iki amacı vardır: Birincisi onkolojik prensiplerle memenin korunması, ikincisi koltuk altının korunmasıdır. Koltuk altında hem kola hem de memeye ait lenf nodları vardır. Meme kanserinin cerrahi tedavisinde eskiden koltuk altındaki tüm lenf nodları çıkarılarak ameliyat tamamlanırdı. Oysa bu işlem ile hastaların kol faaliyetlerinin önemli ölçüde kısıtlandığı görüldü. Meme koruyucu cerrahi tekniklerle birlikte koltuk altındaki lenf nodlarının da korunduğu “bekçi lenf nodu” uygulaması da geliştirildi. Bu teknikte özel boya ya da radyonüklid madde ile koltuk altındaki memeye ait olan ve memenin lenfatik akımının ilk gittiği lenf nodları bulunur. Ameliyat sırasında bu birkaç lenf nodu patolojiye gönderilir ve 10-15 dakika içinde kanser olup olmadığı araştırılır. Çıkarılan lenf nodlarında kanser bulunmazsa koltuk altı ameliyatı bitmiş olur, yani diğer lenf nodlarına dokunulmaz. Böylece hastanın kolu bir bakıma kurtulmuş olur. Biz hastalarımızın hepsinde bu yöntemleri uyguluyoruz ve büyük çoğunluğunda hem memeyi hem de kolu koruyoruz. Meme kanseri tedavisinde bu teknikler ancak kurumun ve tedavi ekibinin niyeti ve yetenekleri ile yapılabilmektedir. Maalesef hala birçok merkezde bu yüzden meme kanseri, mastektomi (memenin tümünün çıkarılması) ve aksiller diseksiyon (koltuk altının tümünün çıkarılması) ile yapılmaktadır." diye konuştu.