Yeni Torba Kanun, genel sağlık sigortasından prim ve vergiye kadar birçok borcu af kapısı açtı.

Genel sağlık sigortası borçlarını temizlemek isteyenlerin, yasanın Resmi Gazete’de yayınlanmasından sonra 7 ay içinde başvurmaları gerekiyor.

Genel sağlık sigortası borcu için 3 çözüm yolu Soma faciası için Meclis’e sunulan Torba Kanun tasarısına sürpriz olarak eklenen konulardan biri de af düzenlemesi. “Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı affı” henüz 2011'deyapılmışken, haziran başında gündeme gelen yeni af paketi sürpriz oldu. Ekonomi yönetimi bile düzenlemeye şaşırmış olacak ki, Sayın Mehmet Şimşek rahatsızlığını ifade etti. Yine de devlete olan pek çok borca kısmi af getiren düzenleme Torba'ya girdi ve ilgili maddeler TBMM’de kabul edildi.

2 MiLYON GSS’Li BORÇLU Türkiye’de 1 Ocak 2012 itibariyle zorunlu genel sağlık sigortası (GSS) sistemi başladı. Buna göre sosyal güvencesi olmayan vatandaşların gelir testi yaptırması ve gelirine göre prim ödemesi gerekiyordu. Yüzbinlerce vatandaş bu testi yaptırmadı fakat prim borçları otomatik olarak işlemeye başladı. Bugün iki milyon civarında GSS borçlusu bulunduğu tahmin ediliyor. Bu kişilerin hem her ay borçları katlanıyor hem sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlar.

Yeni gelir testi imkânı Torba Kanun GSS borçluları için üç natif çözüm getiriyor; 3 Eğer hiç gelir testine gitmediniz ve bu sebeple borcunuz biriktiyse, Torba Kanun Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra 6 ay içerisinde gelir testine başvurabileceksiniz. Geliriniz asgari ücretin üçte birinden az çıkarsa borcunuz tamamen silinecek. Geliriniz daha yüksek çıkarsa, buna göre hesaplanacak borcunuzu ister faizsiz olarak peşin isterseniz 18 taksite kadar vadeli ödeyebileceksiniz.3 Gelir testini geç yaptırdıysanız, geciktiğiniz dönemde adınıza çıkarılan borcunuz, son test sonucuna göre yeniden hesaplanacak.