~~Yazın kimse kilo almak istemez, peki tatlı krizimizi yenmek için ne yapabiliriz? VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Diyetisyeni Öznur Bircan Oktay sıcak havalarda serinlik veren dondurmanın faydalarını ve ne kadar tüketilmesi gerektiğini anlattı.
Havalar ısındı, dondurma sezonu açıldı. Bol sütlü, kalsiyum zengini dondurmayı uzmanlar da öneriyor. Ancak aşırıya kaçmamak şartıyla! VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Diyetisyen Öznur Bircan Oktay, protein ve karbonhidrat yönünden zengin olan dondurmanın A, B, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum, demir ve çinko gibi mineralleri içerdiğini söyledi. Oktay, dondurmayı doğru tüketmenin yolunun ise gerçek sütten yapılan, şeker ve yağ içeriği yüksek olmayanları tercih etmek olduğunu belirtti. Kilo sorunu olmayan yetişkin ve çocukların, haftada 2-3 kez 3 top yiyebileceğini ifade etti.
KEMİK SAĞLIĞINA FAYDALI
Dondurmanın faydaları neler?
- Dondurma yine sütten gelen içeriğinden ötürü kalsiyumdan zengindir. Kemik sağlığına katkıda bulunur.
- Besleyicidir. Özellikle çocuklar için birçok sağlıksız ve boşuna kalori olan abur cubura göre oldukça iyi bir natiftir.
- Dondurma yemek günlük harcadığımız kalori miktarını da artırmaktadır. Çünkü dondurma yerken düşen vücut ısısını yükseltmek için vücudumuz biraz daha fazla çalışır, böylece metabolizmamız da hızlanmış olur.
- Tatlılar arasında en düşük kalori içeriğine sahip olanlardan biri olduğu için sınırlı tüketiminde kilo aldırmaz.
HAFTADA 2-3 KEZ 3 TOP!
Ne kadar yemeliyiz?
Dondurma için kendimize sınır koyarken aslında en büyük faktör içeriğidir. Örneğin eğer sadece vanilyalı ya da sütlü, meyveli, sadece kakaolu gibi dondurmaları seviyorsak, haftada 2-3 kez 3 top yiyebiliriz. Fakat sevdiğimiz dondurmada fındık, fıstık, karamel, çikolata gibi lezzet arttırıcı besinler daha fazlaysa bu noktada dondurma tüketiminin bir nebze sınırlandırılması faydalı olacaktır.
KATKISIZ OLMASINA DİKKAT!
Çocuklar dondurma tüketmeli mi?
Bireylerin beslenme alışkanlıklarının temeli çocukluktan atılır. Çocuğun eline geçen her besinde aslında bizim de payımız vardır. Bu nedenle çocukların tüketecekleri dondurmanın mümkün olduğunca doğal, az şeker içeren ve katkısı az olmalıdır. Özellikle kendilerini okul bitimi yaz tatilinde şımartan çocuklarımızı çok kısıtlamayalım. Ancak dondurmanın sınırsız tüketilecek bir besin olmadığını da unutmayalım. Bunun dışında; ambalajlı dondurmaların şekil bozukluklarının olmamasına dikkat edin. Dondurmayı eridikten sonra tekrar dondurup yemeyin. Açıkta satılan dondurmaları güvenilir bir yerden alın. Tarihi geçmiş dondurmaları kesinlikle tüketmeyin.