~~Toplum olarak dışarda, evde, sokakta özetle her yerde internete bağımlı hale geldik. Yeni nesil akıllı bilgisayarlara çoktan aşina, 70 yaş üzeri günceli takip ederek sosyal medya ve oyunlara merak salmış durumda. İnternetle geçen zamanın her geçen gün arttığı günlerdeyiz. VM Medical Park Kocaeli Hastanesi Klinik Psikolog Sena Çilingir çocukları bilgisayar oyunları ile geçirdikleri zaman sınırlaması için özellikle anne babalara çok iş düştüğünün altını çiziyor. Psk. Sena Çilingir: “İnternet insanın kendisini geliştirmesi için iyi bir araçtır; fakat bu kullanımın dozajının çok fazla artması ve hayatımız üzerinde olumsuz etkileri başladı ise teknoloji bağımlılığı oluşmuş demektir.” diyor.
İnternet bağımlılığı sebep değil sonuçtur
Günlük hayatını internet, oyun ve ya teknoloji için aksatıyorsa
Sevdiği aktiveteler yerine interneti ve ya oyun oynamayı tercih ediyorsa
Gün geçtikçe internette geçirilen vakit artışı oluyorsa
Bu maddeler olduğu takdirde mutlaka profosyonel bir destek alınması gerekmektedir.
Sosyal hayatta başarısız arttıkça bağımlılık artıyor
Bir kişide internet bağımlığı ve ya oyun bağımlığı var ise o kişinin alt yapısında, arkadaş çevresinde yaşadığı problemler mevcut olabilir. Kişinin Sosyal alanını gözlemlemek gerekmektedir. Kişi bulunduğu çevresinde kendisini doğru ifade edemiyor ise, içe dönük kişilik örüntüsü var ise, sosyal alanlarında uyumsuzluk yaşıyor ise ve bunlarla başa çıkamıyorsa kişi kendisini yalnızlığa iter ve tek arkadaşı oyunlar ve ya internet olur. Kendisini orada başarılı hissetmeye başlar ve oynadığı oyunlardan aldığı haz ile oyun kullanımı daha da artmaktadır. Haz ile internet kullanımı doğru orantılıdır. Aldığı haz arttıkça kullanımda da artış olmaktadır.
Körebe saklambaç yerine tabletlerle geçen çocukluk dönemi
Bir diğer sebep olarak, şuan teknolojinin çok yoğun olarak kullanıldığı bir zamandayız. Bu son yıllarda internet kullanımının artması ve ya oyun bağımlıların çoğalmasının bir sebebi de budur. Eski jenerasyonlarda bilgisayar kullanımı; ancak üniversite çağında başlıyorken şimdi ki eğitim sisteminde alfabe bile çocuklara tabletler üzerinden öğretiliyor. Bu tabletlerde çok fazla oyun var ve oyunlar psikolojik temelli ödül ceza sistemi ile kurulmakta olduğu için çocuklarda bağımlı olma olasılığı daha da artmaktadır. Oyunlardan kazandıkları puanları veya sonuçlarını sanal alemde ki rekabet ortamına taşımaktadırlar. Böylece çocuklarda kullanım oranı çok daha fazla artmaktadır. Çünkü dışarı da bu çocuklar körebe, saklambaç gibi oyunlar yerine o tabletler üzerinde ki oynadığı oyunlardan elde ettikleri puanların yarışını konuşuyorlar ve tartışıyorlar. Düzenli İnternet kullanımı ve ya oyun kullanımı olmayan çocuk ise kendisinin internet kullanımı olmadığı için kendisini yalnız hisseder ve oyun oynayan çocukların grubuna dahil olabilmek için o çocukta oyun oynamaya başlamaktadır. Bu döngü bu şekilde ilerlemektedir.
Çocuk ailesini gözlemler
Her şeyde olduğu gibi aile yaşantısı da çok fazla öneme sahiptir. Aile içerisinde çok fazla internet kullanımı yani interneti kötüye kullanım gibi bir durum var ise çocuk ailesinin davranışlarını gözlemler ve kendisi de uygulamaya başlar.
Anne babanın takip etmeli kontrolü elden bırakmamalı

Öncelik olarak anne ve babanın ortak dil kullanımı çok önemlidir. Ortak bir karara varıp bu kararı istikrarlı bir şekilde sürdürmeleri gerekmektedir.
İkinci olarak, en az onlar kadar internet ve oyunlar hakkında bilgileri olsun ki “çok kötü bir oyun bu oynama” gibi soyut bir dil kullanmak yerine  “Şu oyunda şu özellik var ve bunun tehlikesi şu” gibi konuşmak daha etkili olacaktır. Çocuğunuza, “internette çok vakit harcıyorsun!.” demek yerine onu gözlemleyerek internette geçirdiği vakitleri not alın ve daha sonra bu notu çocuğunuz ile paylaşın. Bu tutum çocuğunuzda farkındalık geliştirecektir.
Sınır ve kota koymak da bu maddeler kadar öneme sahiptir. İnternet kullanımını ani bir şekilde kesmeniz mümkün olmayacaktır ve doğru da değildir. Çünkü bu zaman içerisinde internet kullanımı ile ihtiyacımız olan her bilgiye ulaşabiliyoruz. Bu sebepten internet kullanımı engellemek yerine kontrollü internet kullanımını sağlamak gerekmektedir. Kontrollü internet kullanımı da kota koymak ile başlar. Günlük ve ya haftalık kotalar konulabilmektir.
İnternete ve ya oyuna fazla yoğunlaşmanın altında psikolojik sebepler de var olabilmektedir. Bu noktada aile biraz kendisini soyutlayıp, kendi tutum ve davranışlarını gözlemlemeleri gerekmektedir.
Anne babaların kendilerine sorması gereken sorular
Biz nasıl bir anne ve babayız?
Yeteri kadar çocuğumuz ile ilgileniyor muyuz?
En son ne zaman beraber film izledik?
En son ne zaman hep beraber yemek yedik?
Çocuğumuz ile kaliteli vakit geçiriyor muyuz?
En son ne zaman çocuğumuza nasılsın dedik?
gibi sorular aileler üzerinde de farkındalık oluşmasına sebep olacaktır.